COSMIN

GHEORGHE

01 septembrie 2024

Impactul rețelelor sociale asupra fotografiilor

 

 

 

În anii de început ai fotografiei, fiecare fotograf se străduia să apese pe declanșator doar atunci când considera el că merită. Adică atunci când avea un subiect clar, o compoziție potrivită și mai ales o poveste. Asta pentru că pe atunci fotografia era foarte mult comparată cu pictura care era și este o adevărată formă de artă. Legătura dintre artă și pictură era una puternică, iar mult timp după ce fotografia și-a făcut apariția printre noi, fotografii au încerat să ridice această invenție la un nivel de artă asemănător picturii aplicând aceleași reguli de compoziție ținând cont de geometrie, culori, perspectivă, lumină și mai ales – repet -  de povestea și emoțiile transmise. Astăzi, însă, într-o lume în care un simplu swipe îți poate deschide o fereastră către viețile a milioane de oameni, fotografia nu mai este considerată, în primul rând, o formă de artă. Rețelele sociale au transformat fotografia dintr-un limbaj artistic într-un fenomen global, accesibil oricui are un smartphone, dar cum ne afectează această schimbare felul în care percepem și creăm fotografii? Discutăm imediat după ce îmi fac o cafea!

 

Cafeaua asta făcută la ibric și fără zahăr este cea mai bună din lume. Nu mă puteți contrazice.

 

Să revenim la subiect. Nu cu mult timp în urmă, fotografia era o activitate care necesita răbdare. Vă mai amintiți de aparatele foto pe film? Era nevoie să așteptăm zile întregi până când puteam vedea fotografiile făcute, iar fiecare click pe care îl făceam costa bani. Aceste lucruri ne obligau oarecum să gândim puțin înainte să facem o fotografie, iar puținul ăsta conta enorm de mult. Astăzi, însă totul se întâmplă instant. Cu un simplu click poți face o poză, o editezi rapid și o distribui pe rețelele sociale în doar câteva secunde. Această viteză a schimbat, din păcate, modul în care privim fotografia. Ne interesează mai mult ce arată o fotografie decât cum arată. Frumusețea unei fotografii este direct proporțională cu educația vizuală pe care o avem. Educație care nu ne mai preocupă aproape deloc și asta pentru că avem așteptări prea mari de la telefoanele pe care le avem in buzunare sau de la aparatele de fotografiat. Reține! Aparatele și telefoanele imortalizează scena spre care le îndretăm și atâta tot, dar momentul decisiv, compoziția, focala și așa mai departe noi le alegem, iar toate aceste lucruri fac diferența dintre o fotografie simplă și una artistică. De aceea, la cursul de fotografie pun atât de mult accent pe dezvoltarea educației vizuale și pe învățarea regulilor de compoziție. Apropo de curs. Pe data de 18 septembrie începem un nou curs online de fotografie. Un curs la care o să ne vedem săptămânal, pe Zoom, cu o cafea lângă și ceva de notat descoperind împreună tainele fotografiei. Toate detaliile le găsiți aici: https://www.cosmingheorghe.ro/curs-foto

 

Un efect secundar al popularității fotografiei pe rețelele sociale este presiunea de a crea conținut „Instagramabil”. Pe scurt, o fotografie "instagramabilă" este o imagine creată cu intenția de a fi distribuită pe rețelele sociale, în special pe Instagram concepută pentru a genera aprecieri, comentarii și distribuiri. Pe de altă parte, fotografia artistică este un gen de fotografie creat cu intenția de a exprima o idee, o emoție sau un concept, fără să se preocupe neapărat de aprecierea imediată a publicului, dar trebuie să recunosc că și pentru acele fotografii „Instagramabile” avem nevoie de puțină educație vizuală care din fericire se poate îmbunătăți. Așa că, dacă vrei să ai fotografii mai bune pe Instagram, nu ai nevoie de un telefon nou, ci doar să înveți cum să îl ții mai bine în mână pe cel vechi. În schimb, dacă îți dorești mai mult de atât și vrei să realizezi fotografii artistice, ai nevoie în primul rând de muuultă educație, practică și nu în ultimul rând un aparat de fotografiat profesional. Și fie vorba între noi, din momentul în care o să pui mâna pentru prima dată pe un aparat de fotografiat nu o să vrei să îl mai lași jos. E o dragoste la prima vedere!

 

Este important să ne amintim că, dincolo de filtre și like-uri, fotografia rămâne o formă de exprimare personală și o modalitate de a ne conecta cu ceilalți. Indiferent dacă faci fotografii pentru tine sau pentru a le împărtăși cu lumea, ceea ce contează cu adevărat este bucuria de a surprinde momentele care îți plac și care ți-au atras atenția.

 

La finalul zilei, nu uita să pui telefonul deoparte și să te bucuri pur și simplu de priveliște. Fotografiile sunt frumoase, dar trăirile reale sunt de neprețuit.

 

 

 

 

CONTACT

POLITICA COOKIES

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE

TERMENI ȘI CONDIȚII